Hmmmm
quina fam que tinc! Em faria una pizza per a dinar... i de postres, xocolata! I
de beure? Millor aigua que és més sana que ja ens hem menjat totes les calories
que tocaven per avui.
Mentre
mengem la pizza, podem distingir perfectament les diferents substàncies que la
formen: tomata, formatge, pernil o el que siga que li poseu a la pizza. El que
vull dir és que esteu 100% segurs que la pizza està formada per més d’una
substància. Tanmateix, quan mengem xocolata, aquesta presenta un aspecte tan
uniforme que pareix que estiga formada per una única substància.
En
general, tenim tendència a pensar que quan una substància té una aparença uniforme
només està composta per un únic element, encara que açò no té res a veure amb
la realitat. Ni tan sols l’aigua que bebem, per més transparent que siga, es
pot considerar que està formada per una única substància. I és que, si observen
la matèria que ens envolta, quasi tota està formada per diverses substàncies. Per
tant, la matèria es pot classificar en substàncies pures i mescles.
D’una
banda, una substància pura és aquella matèria amb una composició que no canvia
siguen quines siguen les condicions físiques en què es trobe. Aquesta, no es
pot descompondre en altres substàncies més simples utilitzant solament processos
físics. D’altra banda, una mescla és aquella que resulta de la combinació de
diverses substàncies pures que es poden separar utilitzant procediments físics.
D’aquesta manera, les substàncies pures tenen unes propietats específiques que
les caracteritzen (temperatura de fusió, densitat, viscositat, etc.), mentre
que les mescles no.
Ara
que sabeu la diferència, quines substàncies pures trobeu al vostre voltant?
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.