miércoles, 2 de mayo de 2018

Substància pura vs Mescla

Hmmmm quina fam que tinc! Em faria una pizza per a dinar... i de postres, xocolata! I de beure? Millor aigua que és més sana que ja ens hem menjat totes les calories que tocaven per avui.

Mentre mengem la pizza, podem distingir perfectament les diferents substàncies que la formen: tomata, formatge, pernil o el que siga que li poseu a la pizza. El que vull dir és que esteu 100% segurs que la pizza està formada per més d’una substància. Tanmateix, quan mengem xocolata, aquesta presenta un aspecte tan uniforme que pareix que estiga formada per una única substància.

En general, tenim tendència a pensar que quan una substància té una aparença uniforme només està composta per un únic element, encara que açò no té res a veure amb la realitat. Ni tan sols l’aigua que bebem, per més transparent que siga, es pot considerar que està formada per una única substància. I és que, si observen la matèria que ens envolta, quasi tota està formada per diverses substàncies. Per tant, la matèria es pot classificar en substàncies pures i mescles.

D’una banda, una substància pura és aquella matèria amb una composició que no canvia siguen quines siguen les condicions físiques en què es trobe. Aquesta, no es pot descompondre en altres substàncies més simples utilitzant solament processos físics. D’altra banda, una mescla és aquella que resulta de la combinació de diverses substàncies pures que es poden separar utilitzant procediments físics. D’aquesta manera, les substàncies pures tenen unes propietats específiques que les caracteritzen (temperatura de fusió, densitat, viscositat, etc.), mentre que les mescles no.



Ara que sabeu la diferència, quines substàncies pures trobeu al vostre voltant?

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Són totes les dissolucions líquides?

Com ja crec que he mencionat en alguna darrera ocasió, una dissolució és una mescla homogènia de dos o més components. Dintre d’aquesta es ...