miércoles, 2 de mayo de 2018

Què és la matèria?

A l’anterior entrada es va comentar que la química estudia les característiques, el comportament i les transformacions de la matèria, però, què és la matèria?

Si busquem als diccionaris o als llibres de text, podem trobar diverses definicions:

Ø  La matèria és tot allò que té massa i pot existir en estat líquid, sòlid o gasós.
Ø  La matèria és tota cosa que ocupa un lloc a l’espai, es pot tocar, es pot sentir, es pot mesurar, etc.
Ø  La matèria és la substància que composa els cossos físics.
Ø  La matèria és tot allò que es pot detectar mitjançant processos físics.

No obstant, de vegades és una mica complicat veure o adonar-se’n de la matèria. Per exemple, si estàs a la cuina i agafes la botella d’aigua, tots sabem que la botella està formada per matèria. Si a l’interior d’aquesta trobem aigua, també sabem que l’aigua és matèria. Però, i si la botella està buida? De fet, quan ens hem begut tota l’aigua d’una botella, no diem que no queda res?

Malgrat el fet que no podem veure res a l’interior de la botella, aquesta continua plena, però en aquest moment d’aire. Sempre hem de recordar que, encara que no veien alguna cosa, no significa que no siga matèria. A més a més, existirà una forma de detectar-la encara que no ho fem de manera visual.

Posem l’exemple d’un globus. Quan agafem en primer lloc un globus, aquest està desinflat i ocupa poc espai. Tanmateix, quan bufem i l’inflem aquest ocupa un major espai. Aleshores, si ocupa més espai, és que el globus té ara més matèria? Res d’això. El que passa és que al bufar, estem introduint aire a l’interior d’aquest el qual, encara que no veiem, també ocupa un espai, és  dir, presenta un determinat volum.



Per concloure, definim la matèria com qualsevol cosa que té massa i ocupa espai, encara que de vegades no la podem percebre. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Són totes les dissolucions líquides?

Com ja crec que he mencionat en alguna darrera ocasió, una dissolució és una mescla homogènia de dos o més components. Dintre d’aquesta es ...