jueves, 3 de mayo de 2018

Són totes les dissolucions líquides?

Com ja crec que he mencionat en alguna darrera ocasió, una dissolució és una mescla homogènia de dos o més components. Dintre d’aquesta es poden diferenciar dos components: el dissolvent i el solut. El dissolvent és el component que està en major proporció i el solut és el component o els components que es troben en menor proporció. Malgrat això, generalment quan parlem de dissolucions es tendeix a pensar que el solut sempre és un sòlid i que el dissolvent és un líquid. Posem per cas l’aigua de la mar, el sèrum fisiològic o el lleixiu, que està format per agua i hipoclorit sòdic (NaClO). Tanmateix, existeixen molt més tipus de dissolucions.

Començarem per una dissolució en la que el solut és un gas i el dissolvent també. El exemple més clar és l’aire. En aquest cas, el dissolvent seria el nitrogen ja que representa el 78% i els soluts serien altres gasos com l’oxigen, l’argó o el diòxid de carboni.En segon lloc, podem parlar d’una mescla gas-líquid com és la boira, en què les petites gotetes d’aigua dissoltes en l’aire serien el solut.En tercer lloc, el fum és un exemple de mescla gas-sòlid, de forma que la pols fina és el solut en l’aire.

Fixem ara el dissolvent en estat líquid. Un exemple de mescla líquid-gas són les begudes carbòniques, en què el diòxid de carbó que formen les bombolles està dissolt en l’aigua. Quant a una mescla líquid-líquid, podem esmentar les begudes alcohòliques. Les mescles líquides-sòlides ja les hem exemplificades anteriorment.

Per últim, considerarem el dissolvent com  un sòlid. Una dissolució sòlid-gas es dona quan els gasos són absorbits per carboni actiu. Pel que fa a una dissolució sòlid-líquid, podem trobar els amalgames, els quals estan formats per mercuri que és el solut i un metall. Finalment, les dissolucions sòlid-sòlid es troben per tot arreu en forma de aliatges. Alguns exemples són l’acer (carboni + ferro), el bronze (coure + estany) o el llautó (coure + zinc).


Si voleu saber més sobre dissolucions, no dubteu en visualitzar el següent petxa kutxa.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Són totes les dissolucions líquides?

Com ja crec que he mencionat en alguna darrera ocasió, una dissolució és una mescla homogènia de dos o més components. Dintre d’aquesta es ...