jueves, 3 de mayo de 2018

Mètodes de separació

Al llarg d’aquestes entrades, hem parlat molt dels tipus de substàncies que existeixen a la naturalesa i de com es combinen entre elles. Però, i si el que volem és separar-les?Doncs bé, en aquesta entrada us mencionaré els diferents mètodes de separació que existeixen per a separar mescles.

1. Garbellament
És el procediment més adequat per a separar mescles formades per sòlids, els quals han de tindre mides de partícula molt diferent. Un exemple de mescla que es pot separar mitjançant el garbellament és l’arena de grava.






2. Filtració
Aquest mètode és, potser, el que més emprem a casa en el nostre dia a dia. Consisteix en separar un sòlid insoluble del líquid amb el qual està en contacte. Per a aconseguir la separació és necessari utilitzar un medi filtrant. Un exemple molt comú el trobem a la cafetera, la qual té un filtre que només deixa passar el líquid però no el café.





3. Cristal·lització
Aquesta tècnica es va dissenyar per a separar un sòlid dissolt en un líquid. Consisteix en evaporar el líquid de forma que ens queda com a residu sòlid. S’utilitza a les salines marines per a obtindre la sal de l’aigua de mar.



4. Separació magnètica
Únicament es pot usar quan un dels components de la mescla és un metall ferromagnètic, com són el ferro, el níquel o el cobalt, el qual és atret per un imant.






5. Decantació
Aquest procediment és adequat per a separar dos líquids immiscibles amb diferent densitat, com l’aigua i l’oli. Es requereix l’ajuda d’un embut de decantació. D’aquesta manera, al obrir la vàlvula de l’embut eixirà el líquid amb major densitat. No cal oblidar que la frontera entre els dos líquids ha de ser rebutjada.



6. Destil·lació
Aquest mètode s’empra per a separar dos líquids miscibles que bullen a temperatures molt diferents, o per a un líquid que té un sòlid dissolt. Al calfar la mescla, el líquid amb temperatura d’ebullició més baixa es transforma en vapor, deixant com a residu a l’altra substància.





7. Cromatografia
Aquesta tècnica s’utilitza per a separar una mescla homogènia gràcies a la diferent afinitat que tenen els components per un dissolvent.














No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Són totes les dissolucions líquides?

Com ja crec que he mencionat en alguna darrera ocasió, una dissolució és una mescla homogènia de dos o més components. Dintre d’aquesta es ...