Al
llarg d’aquestes entrades, hem parlat molt dels tipus de substàncies que
existeixen a la naturalesa i de com es combinen entre elles. Però, i si el que
volem és separar-les?Doncs bé, en aquesta entrada us mencionaré els diferents
mètodes de separació que existeixen per a separar mescles.
1.
Garbellament
És
el procediment més adequat per a separar mescles formades per sòlids, els quals
han de tindre mides de partícula molt diferent. Un exemple de mescla que es pot
separar mitjançant el garbellament és l’arena de grava.
2.
Filtració
Aquest
mètode és, potser, el que més emprem a casa en el nostre dia a dia. Consisteix
en separar un sòlid insoluble del líquid amb el qual està en contacte. Per a
aconseguir la separació és necessari utilitzar un medi filtrant. Un exemple
molt comú el trobem a la cafetera, la qual té un filtre que només deixa passar
el líquid però no el café.
3.
Cristal·lització
Aquesta
tècnica es va dissenyar per a separar un sòlid dissolt en un líquid. Consisteix
en evaporar el líquid de forma que ens queda com a residu sòlid. S’utilitza a
les salines marines per a obtindre la sal de l’aigua de mar.
4.
Separació magnètica
Únicament
es pot usar quan un dels components de la mescla és un metall ferromagnètic,
com són el ferro, el níquel o el cobalt, el qual és atret per un imant.
Aquest
procediment és adequat per a separar dos líquids immiscibles amb diferent
densitat, com l’aigua i l’oli. Es requereix l’ajuda d’un embut de decantació. D’aquesta
manera, al obrir la vàlvula de l’embut eixirà el líquid amb major densitat. No
cal oblidar que la frontera entre els dos líquids ha de ser rebutjada.
6.
Destil·lació
Aquest
mètode s’empra per a separar dos líquids miscibles que bullen a temperatures
molt diferents, o per a un líquid que té un sòlid dissolt. Al calfar la mescla,
el líquid amb temperatura d’ebullició més baixa es transforma en vapor, deixant
com a residu a l’altra substància.
Aquesta
tècnica s’utilitza per a separar una mescla homogènia gràcies a la diferent
afinitat que tenen els components per un dissolvent.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.