miércoles, 2 de mayo de 2018

Què és la química?

Si algú us pregunta què és la química, que és allò que us ve al cap?De segur que recordeu o l’assignatura que vos duia de cap a l’ institut o bé penseu en un laboratori. Però la química no és només allò que es troba al llibre gros i pesat de classe o tancat al laboratori, sinó que estem rodejats de química per tot arreu sense adornar-nos-en.

Qui no ha hornejat un pastís per al seu aniversari? Com tothom sap, per què el pastís ens quede ben bo, és indispensable seguir una recepta, la qual, dit d’una altra manera, és una guia per dur a terme un experiment. Si no pesem els ingredients o si no posem per exemple el llevat, probablement el nostre pastís acabe en la brossa.

I és que, si analitzem els ingredients del pastís, tots tenen la seua funció. Les gemmes són les proteïnes que ajuden a enllaçar el pastís, la farina és l’emulsionant químic que provoca la producció de gas perquè quede esponjós, el sucre evita per un costat que el midó i les proteïnes de la farina i dels ous endurisquen el pastís i, per altre costat, és una de les causes del color daurat d’aquest, etcètera, etcètera i un gran etcètera. Perquè si continuem explicat totes els processos químics que apareixen simplement en la elaboració d’un pastís, us endormireu. Per tant, imagineu tota la química que s’amaga darrere de totes les vostres accions quotidianes.  

La química com a ciència té diferents definicions en funció de la font de consulta però totes presenten un tret en comú. La química és la ciència que estudia molts dels fenòmens de la matèria, les seues combinacions i les seues modificacions (forma, grandària, estructura, etc). Així que, per entedre la química, començarem per explicar en aquest blog què és la matèria i com es classifica.



“No tot en el món és química, però sense química, el món seria impossible”.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Són totes les dissolucions líquides?

Com ja crec que he mencionat en alguna darrera ocasió, una dissolució és una mescla homogènia de dos o més components. Dintre d’aquesta es ...