Si algú us pregunta
què és la química, que és allò que us ve al cap?De segur que recordeu o l’assignatura
que vos duia de cap a l’ institut o bé penseu en un laboratori. Però la química
no és només allò que es troba al llibre gros i pesat de classe o tancat al
laboratori, sinó que estem rodejats de química per tot arreu sense
adornar-nos-en.
Qui no ha hornejat un
pastís per al seu aniversari? Com tothom sap, per què el pastís ens quede ben
bo, és indispensable seguir una recepta, la qual, dit d’una altra manera, és
una guia per dur a terme un experiment. Si no pesem els ingredients o si no
posem per exemple el llevat, probablement el nostre pastís acabe en la brossa.
I és que, si
analitzem els ingredients del pastís, tots tenen la seua funció. Les gemmes són
les proteïnes que ajuden a enllaçar el pastís, la farina és l’emulsionant químic
que provoca la producció de gas perquè quede esponjós, el sucre evita per un
costat que el midó i les proteïnes de la farina i dels ous endurisquen el
pastís i, per altre costat, és una de les causes del color daurat d’aquest, etcètera,
etcètera i un gran etcètera. Perquè si continuem explicat totes els processos
químics que apareixen simplement en la elaboració d’un pastís, us endormireu. Per
tant, imagineu tota la química que s’amaga darrere de totes les vostres accions
quotidianes.
La química com a
ciència té diferents definicions en funció de la font de consulta però totes
presenten un tret en comú. La química és la ciència que estudia molts dels
fenòmens de la matèria, les seues combinacions i les seues modificacions
(forma, grandària, estructura, etc). Així que, per entedre la química,
començarem per explicar en aquest blog què és la matèria i com es classifica.
“No tot en el món és
química, però sense química, el món seria impossible”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.