miércoles, 2 de mayo de 2018

L’aire, una mescla invisible i indispensable

Com ja tots sabeu, l’aire és una mescla de gasos homogènia que no es pot distingir mitjançant els sentits ja que és transparent, inodora i incolora, sempre i quan aquest no estiga contaminat. La seua existència és vital per a tots els processos que es produeixen a la Terra i per als éssers vius. Però, com es va descobrir que l’aire està format per diversos gasos si ni tan sols no ens adonem que està al nostre voltant?

La primera persona que va suggerir que l’aire estava compost per més d’un gas va ser un artista i filòsof conegut per tot arreu: Leonardo da Vinci (1452-1519). Ell es va adonar que a havia alguna cosa en l’aire que s’encarregava de que el foc estiguera viu i que també possibilitava la vida de les persones i dels animals.”On la flama no puga viure, cap animal ho farà”.

Encara que Leonardo da Vinci va provocar la curiositat d’altres científics, no es van produir més avanços en la matèria fins pocs anys abans de la Revolució Francesa i en els anys finals de la Colònia Espanyola a Amèrica. L’any 1772, el científic suec Carl Wilheim Sheele(1742-1786) va publicar un llibre en què descrivia com es podia separar l’aire en diversos gasos. Entre ells, només hi havia un que feia mantindre encesa la flama d’un ciri. Actualment, tothom sap que aquest gas és l’oxigen. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

Són totes les dissolucions líquides?

Com ja crec que he mencionat en alguna darrera ocasió, una dissolució és una mescla homogènia de dos o més components. Dintre d’aquesta es ...